22 października 2010

Prowansalskie Scones Z Cebulką :)



 Po porządkach zawsze należy się coś dobrego. Tym razem uraczyłam się prowansalskimi scones z cebulką. Aromatyczne, mięciutkie w środku i z chrupiącą skórką na wierzchu. Co prawda w oryginale napisano czosnek i otręby, ale prawdziwy kucharz zawsze sobie poradzi ;) Więc jest cebulka.. Przepis znalazłam kiedyś w sieci i jest to jeden z niewielu, który realizowany krok po kroku sprawdza się w 100%.

a w oryginale przepis brzmi tak:

-200 g mąki pszennej
- 60 g otrębów
- 50 g miękkiego masła
- 5 łyżek śmietany
- 3 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę) - w mojej wersji 1,5 drobno pokrojonej i zeszklonej cebulki
- 2 pełne łyżeczki ziół prowansalskich
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu

 Wszystkie składniki łączymy i ugniatamy aż wyjdzie jednolite, elastyczne ciast. Rozwałkujemy je na placek o grubości ok. 2 cm i szklanką wycinamy krążki, które układamy na blasze. Pozostałe ciasto znowu ugniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy krążki i tak do ostatniej sztuki. Następnie do rozgrzanego do 225 stopni piekarnika na 15-20 minut. I smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz